Oj, strasznie dużo pytań : )
1. Jak wygląda sprawa z bagażem podręcznym i tym drugim (cięższym który doleci później). Jakie muszą być wymiary jednego i drugiego, jaka waga?
Bagaż podręczny: podaję link z dokładnym opisem:
http://forum.airfly.pl/topic/195/bagaz-
-aeroflot/
Bagaż rejestrowany zależy od tego w jakiej klasie serwisowej lecisz, i na jakiej trasie. Najbezpieczniej przyjąć, że jest to 1 sztuka, maksymalnie 20 kg. Za nadwagę (bagażu!) się dopłaca. Bagaż przekraczający 36 kg może nie zostać dopuszczony, ze wglądu na przepisy 'BHP' (bo czasem muszą przenosić go pracownicy lotnisk, a to też ludzie)
2. Czego nie można zabierać w lot? Są przedmioty których nie można pakować do bagażu podręcznego? Nie mam pojęcia co to mogłoby być ale np. jakieś leki itd.?
Poniżej linki do szczegółowych informacji na temat: co można, a czego nie:
http://forum.airfly.pl/topic/181/przedm
-samolotu/
http://forum.airfly.pl/topic/182/plyny-
-samolotu/
3. Słyszałem, że bagaże się foliuje. Robi to ktoś na lotnisku, czy trzeba samemu jeszcze przed wejściem na lotnisko?
Często taki serwis oferują firmy bezpośrednio na halach odlotów - wystarczy się rozejrzeć (tak jest również na nowym terminalu w Warszawie). Ja nigdy nie foliowałem bagażu, ale przyznam, że widziałem parę ofiar: bagaż przesiąknięty doszczętnie oliwą albo winem z butelki, która pękła w sąsiedniej walizce...
Dobrze mieć walizkę, która nie przemięka. Ja od wielu lat latam z materiałową walizką Samsonite, która przeszła już niejedno, i jest sprawdzona (ostatnio przeszła zresztą swój 'ultimate test': leżącą w pokoju - częściowo zapakowaną - walizkę mój kot pomylił z kuwetą, i nasikał mi centralnie na wieko. W zapadniętym weku utworzyła się spora kałuża, która stała tam całą noc. Do środka nie przesiąkła ani kropla - po zmyciu prysznicem dopakowałem walizkę do końca, i pojechałem na lotnisko)
4. Bilet był rezerwowany internetowo tzw. eTicket. Wystarczy wydruk takiej rezerwacji z kompa i okazanie tej kartki?
Nawet to nie jest potrzebne: wystarczy wiedzieć, którym rejsem się leci, i mieć przy sobie dowód tożsamości/paszport. Kartka z wydrukiem rezerwacji przydaje się w sytuacjach awaryjnych, kiedy trzeba kontaktować się z liniami: wtedy dobrze jest wiedzieć, jaki ma się numer rezerwacji, jaki jest numer biletu, itd.
5. Jak wygląda odbiór bagaży? Przylatuje, wychodzę na lotnisko i czekam, aż na taśmie podjedzie mój pakunek. Jak go oznakować, co musi być na kartce moje dane osobowe wystarczą?
Bagaż znakują Ci, kiedy go nadajesz: na nalepce jest twoje nazwisko, numer rejsu itd. Po przylocie odbierasz go sam na wskazanym pasie (w hali bagażowej są zwykle ekrany, które mówią na którym pasie (taśmociągu) są bagaże z danego rejsu. Na wypadek zagubienia można ją dodatkowo oznakować: dodać przywieszkę ze swoim numerem telefonu, itd.
Jeśli masz walizkę podobną do innych (np: czarną Samsonite : ))) to dobrze jest przyczepić do niej jakiś kolorowy element, który pozwoli Ci ją szybko rozpoznać wśród kilkunastu identycznych walizek.
6. Dajcie pare złotych rady. Co jeszcze ominąłem, a jest ważne i ułatwi albo umożliwi podróż, a co nie chciałbym żeby okazało się na lotnisku, że zapomniałem.
Każdy ma swoje metody.
Ja dbam o to, żeby mieć na kartce najważniejsze telefony i adresy (telefon do biura podróży, do ambasady, do hotelu, do firmy ubezpieczeniowej, do znajomych, itd). Wydrukowane adresy przydają się w kontaktach z taksówkarzami. Dobrze mieć na kartce kursy lokalnych walut, mapkę okolicy, do której się udajesz. Paszport, portfel, plan podróży, telefon z ładowarką - to sprawdzam zawsze przed wyjściem z domu : )
7. Są jakieś patenty na długą podróż samolotem? Żeby się nie dłużyła? A raczej wypocząć niż wyjść nie do życia? Słyszałem że zmiany czasu dają się we znaki.
Mój patent: dobra książka z domowej biblioteczki, przeczytana wiele razy, sprawdzona - dzięki niej zawsze mogę się odciąć od świata, uspokoić, poczuć się jak w domu.